Triggers

Triggers

Een hele grote trigger voor veel mensen is negeren.
Negeren is eigenlijk niets anders dan het “nee begeren”. Degene die negeert kijkt a.h.w. weg van iets wat deze niet onder ogen wil zien of wil voelen, niet waar wil hebben.
Het dwingt echter de genegeerde juist wel de dingen onder ogen te komen, te gaan voelen.
Een pijnlijk proces dat, indien aangegaan, heilzaam kan uitpakken voor de genegeerde.

Het nut
Triggers zijn er dus niet voor niets. Ze zijn er om iets in jou aan te raken wat gezien, gevoeld en indien mogelijk geheeld mag worden.
Of dat laatste tot de realiteit behoort is afhankelijk van hoe je ermee omgaat.

Pulling the trigger
De trekker overhalen is een mooie metafoor. Voordat je zover bent is er vaak de bijna onbedwingbare neiging te gaan reageren. Het uiteindelijke afvuren is letterlijk killing. Het doodt de mogelijkheid om dat wat getriggerd wordt om te buigen in iets positiefs, waarmee je een transformatieproces op gang kan brengen.

Wraak
Een mogelijke neiging is bijvoorbeeld wraaklust.
Ik heb me er helaas wel eens aan bezondigd dit wapen in te zetten en  niet eens zo heel bewust.
Ik werd me er pas bewust van toen ik het gespiegeld terugkreeg.
Wraak is als een boomerang, hij komt altijd bij je terug. In die zin kun je het beter zien te voorkomen.
Heel recent nog stond ik op het punt om dit giftige middel in te zetten. De neiging was nauwelijks te onderdrukken, terwijl ik wist dat dit allesverwoestende middel niet past bij de persoon die ik ben of wil zijn. Het is slechts een donkere kant die in ieder mens naar boven kan komen, als je maar hard genoeg getriggerd wordt.

Hoe totaal destructie te voorkomen
Godzijdank waren er een aantal dingen die me tegenhielden om mijn tot wraaklust getriggerde brein tot een andere benadering over te halen.
Ik deel het hier, zodat wie zich er in herkent er hopelijk iets positiefs uit kan halen. Het is een voorbeeld en elk verhaal kent meerdere waarheden. Dat maakt het boeiend. Mogelijk biedt het een leidraad om in liefde te blijven ook als je je getriggerd voelt.

 1. In eerste instantie was er de natuur die communiceerde met mijn innerlijke natuur.
  Dus; ga erop uit, naar een rustige plek, waar je in contact kunt zijn met de natuur.
  Voor mij was dat in dit voorbeeld het kerkhof ; )
  De natuur kan je brein letterlijk om de tuin leiden en je in een vrediger staat van zijn brengen.
  Dit was wat er gebeurde op die vredelievende plek, terwijl mijn gedachten alles behalve vredevol waren. Hier op het kerkhof wilde ik mijn wraakzuchtige gedachten te ruste leggen in een zachtere bedding. Mijn oog viel op een pot met violen die op apegapen lag. De tijd van de “violets in blue” was duidelijk voorbij. Ik ging op zoek gegaan naar een winterbestendiger plant om deze te vervangen. Wat ik vond was de Helleborus (met de naam Chrystal Love). Een mooiere symboliek had ik niet kunnen bedenken.
  Zelfs wat in de hel geboren wordt kan liefdevol worden gekristalliseerd en getransformeerd.
  Een letterlijk voorbeeld van je gedachten om de tuin leiden.
  Destructieve gedachten vervangen door ideeën die meer (liefdes)bestendig zijn.
  Hiermee was de wraakgodin helaas nog niet geheel verdwenen. Ze bleef latent aanwezig en lag nog steeds op de loer.  Het is een dame die zich niet heel snel gewonnen geeft.
  Ik besluit voordat ik ga de hulptroepen aan te boren om mezelf en anderen te behoeden voor ellende.
 2. Helaas was de hulpbron op dat moment niet bereikbaar. Net als ik wil wegrijden komt er een bericht binnen van een ander persoon die mijn situatie niet kent. “Of ik nog op het kerkhof ben en het fijn vindt om even gezelschap te hebben”. Dat noem ik dan divine intervention.
  Onverwacht dient iemand zich aan, toeval bestaat niet, het valt je toe. Er blijkt niet één, maar twee personen te komen, wat ervoor zorgt dat ik uit mijn verhaal stap en in dat van hun. Ik zet mijn eigen verhaal letterlijk aan de kant. Daarmee creëer ik ruimte en afstand tot het probleem.
  Als we afscheid nemen m et bevroren tenen en ik weer in mijn auto stap voel ik de wraakgodin nog slechts heel zachtjes fluisteren.
 3. De bewust in te zetten hulpbron.
  Gelukkig zijn de goedgezinde goden of het universum of hoe je het ook wil noemen niet de flauwste als je echt hulp nodig hebt en was ik bereid me daarvoor open te stellen. Interventie nr. 3 was in aantocht; mijn vriendin belde terug.
  Ik parkeer mijn auto voor de brug zodat we rustig kunnen praten. Ik leg uit wat er aan de hand is en dat ik die wraakgodin wil omtoveren tot één van de goedaardiger exemplaren die ik doorgaans ter beschikking heb.
  Een ander coachen is één ding. Om mezelf te coachen daar blijk ik “in the heat of the moment” niet toe in staat. Ik heb gewoonweg niet voldoende afstand tot het probleem.
  Mijn vriendin herinnert me eraan te voelen waar deze trigger mij raakt en met welk oud thema dit resoneert. Het was niet moeilijk dat boven water te krijgen.
  Door dat thema, die oude wond, te gaan doorvoelen kon ik tot een diepgaande transformatie komen. Ik heb mezelf een hele dag en nacht met mezelf gegund te ZIJN met alle pijn, boosheid, verdriet en uiteindelijk verdween de wraakgodin.

De ergste pijn is weg. Ik heb zelfs vandaag enorm genoten in de natuur. De winterse zon op mijn huid gevoeld. In dankbaarheid voor dit proces dat al zoveel jaren lag te wachten om eindelijk getransformeerd te mogen worden. Het is een eerste laag, er zullen er vast meerdere worden aangeraakt. De eerste stap is de belangrijkste, als je daar éénmaal doorheen gegaan bent is een volgende beter te doen.
Alles wat je transformeert wordt zachter, hanteerbaarder in de volgende laag.
De eerste zeer pijnlijke laag kon ik aan, dus een volgende zeker ook.

Ieder heeft zijn rol te spelen en zijn eigen pad te bewandelen, door weg te kijken of door het aan te gaan. Als je van het ene wegkijkt, moet je iets anders aankijken. Dat is de keuze die we maken.
Elke keuze is er één om te respecteren en een uitdaging om zonder oordeel naar te kijken. Al is dat soms best een opgave hoor ; )

“Love heals all wounds, also the ones caused by love”