Houding als uitgangspunt tot een diepere perspectief in jeZelf

Je houding als uitgangspunt tot een dieper kijkje in jezelf

Uit de oude doos heb ik een kalender gevist die ik niet weg kon doen vanwege zijn prachtige foto’s en diepe wijze uitspraken. Ik heb hem een nieuw leven gegeven op z’n oude vertrouwde plek, de wc. Een rustplekje voor sommigen, waar ze even (meestal kort, maar voor anderen langer) de tijd kunnen nemen voor hun behoefte(n) aan een privé plekje (het privaat)  om los te laten wat losgelaten mag worden of even te mijmeren in afzondering van de buitenwereld.

De kalender stamt nog uit de tijd waarin ik me geïnspireerd met het geven van yogalessen bezighield.
Ik geef nu al enkele jaren geen yogalessen meer, maar yoga in al haar symboliek en diepgang heeft mijn hart nooit verlaten en blijft een inspirerend levenspad.

Een houding gebruiken om in je lichaam te duiken i.p.v. andersom, zo meldt de tekst van november. Het lichaam dat een waarheid in zich draagt en nooit liegt. Probeer het maar eens.
Wat gebeurt er als je bijvoorbeeld een (helpende) hand (of twee) gereikt wordt?
Misschien wist je niet dat je ze nodig had, misschien overweldigt het je, misschien raakt het je en doet het zelfs pijn.
Misschien grijp je deze met één of beide handen vast en voel je je geleid, gedragen, omarmd, etc.
Of je voelt een grote weerstand, gevaar, want wie weet waar deze hand je naartoe leidt.

Je kan je vastklampen of juist terugdeinzen als reactie van het lichaam. Beide zijn extremen in mijn beleving. Alleen als iemand er klaar voor is zal deze in staat zijn de uitgestoken hand of handen aan te nemen, in vrijheid en in volle bereidheid om via de ander zichzelf te ont-moeten.
Veiligheid en timing zijn belangrijke voorwaarden.

Alles gebeurt in “divine timing”, zoals ik dat noem en soms strooit het universum (of hoe je het ook noemt) met een vleugje magie, omdat je dat op één of andere manier bewust of onbewust uitgenodigd hebt. So be careful what you wish for….; )

Volg jouw houding t.o.v. dat wat je tegenkomt en hoe het zich verhoudt met jouw inside-world.
Wat gebeurt er in jou in interactie met een ander, een reactie, een situatie of gewoon iets dat je leest, opmerkt. Het biedt allemaal interessante informatie over jezelf.
En wie of wat is nu een interessanter object om te onderzoeken dan jij? …… Precies….jij dus!

Gezonde nieuwsgierigheid naar je eigen beweegredenen en vanzelfsprekende houdingen met nieuwe ogen bekijken, bieden je een dieper besef van wie jij  bent en waar jouw groeipotentieel zich bevindt.  Wat beweegt jou, wat beweegt zich in jou als je een bepaalde houding aanneemt of kijkt vanuit een bepaald perspectief en hoe beweegt die of dat mee als je vanuit een “beginners mind” opnieuw kijkt met een voelende onderzoekende nieuwsgierige blik.

Zo ont-dekte ik in mezelf een onderdrukte energie die ik durfde te bevrijden. In een veilige setting  kwam de vrije vrouw in mij tot leven. Een vrouw die de dans met het leven vol overgave aangaat.
Toen dat moment over was sijpelden toch, heel even maar, de stemmetjes van onderdrukte energie opnieuw door. Ze probeerden me aan het wankelen te brengen “was dat niet een beetje too much” om je zo schaamteloos in die levensdans te begeven?” Maar wat eenmaal tot leven is gekomen, laat zich niet zomaar neerslaan. We hebben er een diepgaande heling op toegepast voor mij en het collectief. Want wat in mij leeft, leeft ook buiten mij en vise versa.

Schaamte is een enorm onderdrukkende energie. Het wilde gezien en geheeld worden. De setting waarin ik was bood gelukkig die mogelijkheid.
Ik zie deze schaamte ook bij anderen, vaak gekoppeld aan schuld en boetedoening.
In onze maatschappij bijvoorbeeld met conditioneringen vanuit de jeugd zoals “doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”, maar ook schaamte over afwijzing (faalangst, niet goed genoeg zijn, ik heb het niet verdiend en dus is het mijn eigen schuld en verdiende loon). Maar ook “echte mannen huilen niet”.

Gelukkig is er bij zowel vrouwen als mannen inmiddels veel meer bewustzijn op dit soort overtuigingen, maar ongemerkt spelen ze toch door op diverse bestaanslagen in onze levens, waardoor patronen zich herhalen en we onze eigen gevangenissen creëren.

Ruimte creëren voor onze diepere lagen, zodat we de tralies kunnen neerhalen en in vrijheid kunnen ZIJN en LEVEN wat we ten volste willen BE-LEVEN, dat is pas een mooi avontuur om aan te gaan!